Nijkerkse toren viert 10-jarig jubileum

De Mooiste gedenkt verloren dierbaren met herinneringslicht

NIJKERK – Bij het vieren van het 10-jarig jubileum als “De Mooiste van Nederland” ontsteekt de Nijkerkse toren vrijdagavond 21 oktober 2022 een bijzonder herinneringslicht dat altijd blijft branden. De Mooiste gedenkt zo in stilte mensen die niet meer bij ons zijn, maar die voor altijd voortleven in onze herinneringen en harten. Het jubileumprogramma begint om 19.00 uur op de luisterplaats aan de Holkerstraat 36, op het plein voor de rooms-katholieke Catharinakerk.

Met ruim 11.000 stemmen bleef de Nijkerkse toren in oktober 2012 torens in Breda en Nijmegen voor in de verkiezing van radioprogramma De Zondag van Hans van Willigenburg. Om zoveel mogelijk stemmen te werven voerden de broers Harry en Henry Hamstra destijds fanatiek campagne. Met succes, want inmiddels draagt de ivoren toorts al 10 jaar de titel “De Mooiste van Nederland”. In 2019 zette de stichting De Mooiste Verlicht de toren in zijn geheel sfeervol in de spotlights, nu komt daar een bijzondere lichtinstallatie bij. Het herinneringslicht dat op de lantaarnzolder is aangebracht, blijft voortaan elke nacht branden, ook als de overige verlichting om 01.00 uur uitgaat.

Verbondenheid

Op termijn is het mogelijk namen en persoonlijke herinneringen van verloren dierbaren aan het herinneringslicht in de toren te verbinden. Dit kan via een website die op dit moment nog in ontwikkeling is. Anke Wanningen is van plan haar vorig jaar overleden echtgenoot Peter aan te melden: “We hebben allemaal wel iemand in onze naaste omgeving verloren. Een persoon die we voor altijd meedragen in ons hart. Het herinneringslicht maakt dat straks heel visueel, heel zichtbaar. Het geeft verbondenheid. Het licht dat altijd blijft branden geeft een mooie symboliek aan het gedenken. Ik vind het mooi Peters naam daaraan te verbinden. Hij was dol op deze stad. Onze kinderen zijn hier opgegroeid, hij had hier zijn werk en deed veel vrijwilligerswerk. Als gezin praten wij nog dagelijks over Peter, voor mensen die iets verder van hem af staan wordt dat op den duur minder. Als dierbare houd je mensen levend door stil te staan, zoals je dat ook doet als je bij iemands graf bent. Het is mooi dat de toren straks een verbindende rol speelt in het levend houden van mensen die we zo missen.”

Programma

Bij het vieren van het 10-jarig jubileum komende vrijdag vanaf 19.00 uur wordt het herinneringslicht voor het eerst in gebruik genomen. Het programma wordt bekend gemaakt door Aalt van de Bunt en begint met een terugblik op de uitverkiezing door Henry Hamstra en Niels Staal van De Mooiste Verlicht. Henk van Asperen, bestuurslid bij de EABN, vertelt daarna over De Mooiste Gedenkt en ook burgemeester Gerard Renkema neemt het woord. Als de torenverlichting volledig uit is, speelt stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek Elton Johns “Candle in the wind”. Daarna gaat de verlichting op de lantaarnzolder, die voortaan iedere nacht zal blijven branden in herinnering aan verloren dierbaren, voor het eerst aan. Stadsdichter Henriëtte Hofman zet dit bijzondere moment luister bij door een speciaal voor de gelegenheid geschreven gedicht voor te dragen. Afsluitend speelt Wim nog een aantal nummers op het Nijkerkse carillon.