Column

‘Verlichting’

Nijkerk raakt langzaam maar zeker in de ban van ‘de verlichting’. Nee, niet een herhaling van de 18e eeuw, al wordt die stroming gezien als een van de pijlers onder de westerse beschaving, maar dit terzijde, we raken in Nijkerk geobsedeerd door ‘de verlichting’ van Onze Toren, de mooiste van het land!
Want als één ding duidelijk is en zeker de afgelopen jaren meer dan ooit aan de oppervlakte is gekomen, Niekarkers zijn trots op De Toren! Hun Toren.
Welnu, die Toren wordt, zo althans is het streven, nog dit jaar opnieuw ‘verlicht’. De Mooiste Toren van Nederland mag gezien worden. Niet alleen overdag maar ook als de zon onder is gegaan en Nijkerk is gehuld in duisternis, dient het baken van Niekark duidelijk zichtbaar te zijn.
Achter de schermen is een stel ‘verlichte’ geesten, genaamd ‘het Torenberaad’, al geruime tijd bezig met het treffen van voorbereidingen om de huidige bepaald niet zuinige lampen te vervangen voor duurzame en veel mooiere en uiterst professionele LED verlichting. Dat hier veel partijen bij betrokken moeten worden moge duidelijk zijn. Van gemeente tot monumentenzorg, van koster tot beiaardier en van kerkenraad tot gespecialiseerde ‘verlichters’.
Maar er worden vorderingen gemaakt en vorige week zijn er zelfs al enkele proefopstellingen gemaakt die de Toren meteen al in een heel ander licht zetten. Veelbelovend allemaal. Als je de Mooiste Toren van Nederland hebt dan wil je dat als gemeente immers laten zien, tonen, showen, ja, laten we het maar gewoon zeggen, daar willen de Niekarkers best mee pronken! Kom maar op met uw chauvinistische gevoelens……. gooi ze eruit!
Het Torenberaad zal weldra opgaan in een stichting en dan gaat het los. Zodra de kosten van ‘de verlichting’ bekend zijn zal er aan fondsenwerving gedaan worden. Natuurlijk zal de gemeenteraad, daartoe ruimhartig aangemoedigd door het college van burgemeester en wethouders, ongetwijfeld een forse duit in de collectezak doen. Daar wordt geen moment aan getwijfeld. Maar de verlichting van De Toren is natuurlijk bij uitstek een onderwerp waar de hele bevolking enthousiast van zal worden. Ik wil niet al te hoog van De Toren blazen, maar dat moet lukken, daar geloven we in, dat de Niekarkers ‘de verlichting’ gaan regelen en acties die dit jaar gehouden worden zullen omarmen. Een prachtig verlichte Toren van Nijkerk kan niet bij trots alleen bestaan. En zoals onze voorouders door de eeuwen heen al heel goed door hadden dat deze Toren met zijn prachtige carillon en unieke stijl het waard was om structureel aandacht aan te schenken en iets extra’s voor te doen, zo zal de huidige generatie dat stokje overnemen.
Dat klusje gaan de Niekarkers klaren. Gemeente, bedrijfsleven, verenigingen, scholen, boeren, burgers en buitenlui, noem maar op, samen laten zien dat we Onze Toren dag en nacht willen laten zien, omdat deze nou eenmaal gezien mag worden……, wat zeg ik, gezien moet worden!
Vele handen maken ‘licht’ werk……..

Cactus