De zingende visboer

Column Cactus Stad Nijkerk d.d. woensdag 30 november 2016

Het is al weer enige tijd stil rond de Mooiste Toren van Nederland. Echt stil is het natuurlijk nooit, immers, de Toren laat via de zoetgevooisde klanken van het carillon ieder kwartier van zich horen. Deze weken tussendoor ook nog Sinterklaasliedjes. Zo trof ik een enthousiast meezingende visboer Walter Walvis afgelopen week in zijn ’toko’ achter voorheen de Jumbo, terwijl hij een bak ‘biefstukjes van de zee’ aan het schoonmaken was. Nu staan Spakenburgers erom bekend dat ze graag luidkeels zingen, maar Walter Walvis die begeleid door het carillon ‘Zwarte Piet ging uit fietsen’, ‘Zwarte Piet, wiedewiedewiet’ en ‘Hij komt, hij komt….’ (waarschijnlijk wordt hier Sinterklaas bedoeld…) zingt, is toch een vertederend beeld (en geluid).
Dagelijks geniet Walter Walvis van de Mooiste Toren van Nederland. In Bunschoten-Spakenburg is alles ‘mooier, groter en beter’ (denken ze), maar al stapelen ze alle torens van ’t darrup op elkaar, dan nog kan het resultaat niet tippen aan onze ongeëvenaarde Ivoren Toorts. Het is ook de reden dat Spakenburgers die aan de rand van ’t darrup wonen zo houden van helder weer, dan kunnen ze de hele dag in de verte vol bewondering en ontzag de Mooiste Toren van Nederland aanschouwen.
De stilte rond de Mooiste Toren van Nederland betreft de LED verlichting. Het Torenberaad, inmiddels ‘Stichting de Mooiste Verlicht’, is achter de schermen volop bezig met de formele voorbereidingen zoals vergunningen, welstandsadvies, plannen maken e.d. Dat kost tijd, maar het gaat goed komen. Over een tijdje staat de Mooiste Toren van Nederland in het duurzame en zeldzaam mooie LED licht en dat alles ook nog eens uitgevoerd door een Niekarks bedrijf. Koopt elders niet……
Zoals vaak gaat het om de euro’s. Dit project moet een project voor en door de inwoners van Niekark zijn. Dat maakt het draagvlak breed en de trots om samen Niekarks’ boegbeeld te verlichten enorm.
Ook hier pikken de Spakenburgers een graantje mee. Want een prachtig verlichte Mooiste Toren van Nederland is dan ook ’s nachts te zien vanuit ‘ ’t darrup an die aore kangt van de diek.’
Het zal Walter Walvis waarschijnlijk bewegen nog luider en blijer zijn gezang ten gehore te brengen. Niet alleen Sinterklaasliedjes, nee, we verheugen ons nu al op de Kerstliederen die hij, zijn nering drijvende onder de Mooiste Toren van Nederland, wat een toplocatie is dat (!), ons zal laten horen. Dat hij zo af en toe zingt ‘Alle vogels vliegen….’ komt door zijn roodgetinte afkomst. Kan hij ook niet helpen.
Zo maar gratis en voor niks een attractie van formaat erbij in Niekark: ‘Walter Walvis, de zingende visboer’.
Misschien aanleiding voor Niekarkse koren, Zeemanskoor Nijkerks Welvaren, Excelsior of Con Amore, het Nijkerks Stedelijk Fanfarekorps of Rit’n Dit’n, om een concert te verzorgen op het plein bij Walter Walvis. De leadzanger is dan al bekend. Ik roep maar wat. Beetje reuring kan geen kwaad. Nu al mijn Torenhoge favoriet: ‘Alle vissen zwemmen’ (variant op ‘Alle vogels vliegen’).
Cactus