Fraai

Diverse foto’s van een sfeervol verlichte toren in onze buurstad sierden afgelopen weekeinde mijn tijdlijn. Met aan zijn voet een podium voor artiesten, was het de Lieve Vrouwetoren zelf die vrijdag-, zaterdag- en zondagavond echt de show stal in Amersfoort. En op basis van al die plaatjes begrijp ik best dat mensen vol bewondering naar boven keken tijdens Dias Latinos.

Mooie aanleiding om het eens te hebben over onze eigen toren, in 2012 verkozen tot ‘mooiste van Nederland’. Er ligt een plan om onze toren sfeervol en duurzaam te verlichten. De realisatie is niet zo 1-2-3 een feit, we hebben tenslotte met een monument te maken. En er hangt een prijskaartje aan, maar als je bedenkt hoe trots Nijkerkers zijn op dit boegbeeld, komt dat vast dik in orde. Bij het werven van de fondsen voor het waarmaken van de lichtwensen is een hoofdrol weggelegd voor de toren zelf. Zo stond De Mooiste al model voor een chocoladevariant die Coava verkoopt (en die vorig jaar al een mooie cheque opleverde), maakte kunstenaar Janneke Ros er in opdracht van Graphic Sound een mooie Torenpenning van en stelden Nijkerkse fotografen hun mooiste torenportretten beschikbaar voor fraaie tuinplaatjes (kijk maar eens op demooisteverlicht.nl). Ook zijn er ideeën om De Mooiste in het najaar het stralende middelpunt te laten zijn van wel een heel bijzonder foodevent. Met foodstands, springkussens en optredens van lokale artiesten aan de voet, maar ook culinaire hoogstandjes op weg naar boven IN de toren. Zo krijgt iedere Nijkerker de kans om zelf een lichtje bij te dragen én te genieten van Lekker Nijkerk, de beklimming en het uitzicht.

 

Kun je niet wachten? Het bestijgen van de 183 treden is de komende weken iedere donderdagavond tussen 18:00 en 19:15 uur mogelijk. Klim naar de omloop, spot je eigen huis vanuit de hoogte en neem desnoods je eigen signature dish mee naar boven.

Ik ben geen geboren Nijkerkse en Cactus heeft me ooit in één van zijn columns haarfijn uitgelegd dat je dan nooit een echte Niekarker kunt worden (zelf niet als je eerste woordjes zijn “hé mama, ik hoort de mooiste toren van Nederland”). Hoe komt het dan dat ik ineens van de torenpromotie ben?! Kennelijk ben ik gaan voelen wat Nijkerkers bedoelen als zij zeggen “Ik ben thuis als ik de Nijkerkse toren zie”. Ik werd me daarvan bewust toen ik op sociale media de verheerlijking van de toren op het kadastrale middelpunt van ons land zag. Ik dacht: fraai is dat. Hij is mooi, maar niet De Mooiste. Wacht maar tot die verlicht is…!